top of page
  • fejerhaz

A nappali-konyha- étkező



Nagyon sokat gondolkoztam a nappali-konyha- étkező helyiségen, hiszen ez a központi, közösségi része a házunknak. Egy fix pontja van, a kemence (a kémény miatt), amihez épített sutot szeretnénk, most is van egy ilyenünk, és imádjuk. Ezen pihenünk, ülünk napközben, és vendégágyként is funkcionál. A vendégeink valamiért nem gyakran ülnek rá, nem tudom miért, ezért szerettem volna mindenképpen kanapét, vendég leültetőt is ide (amit aztán el kellett engednem). Fix még az ajtók helye: az előszobából ide lépünk be, a háló innen nyílik, és a bejárati ajtó helyére beteszünk egy terasz ajtót. Azon a részen, ahol eddig a kamra volt, egy kisebb gépészeti-mosóhelyiséget beteszünk. ez tehát a kiinduló alaprajz. Összesen 27 m2.


Télen sokat nézegettük, és az volt az érzésünk, hogy annyi ablakkal, ami bent van (egy db), nagyon sötétnek érezzük, így tudtuk, több ablak lesz az udvar felé is, és mivel a tájolás nem túl jó, további opció a fénycsatorna vagy az üvegtégla a telekhatáros falra (oda nem nézhet rendes ablak). Nagyon sokat hezitáltunk, mert az üvegtégla stílusában nem igazán a mi világunk, viszont a délnyugati fény felbecsülhetetlen. Nézegettük a fénycsövek hatékonyságát is, sokkal egyszerűbb, szolídabb megjelenésű. Végül az a döntés született, hogy megnyitjuk a falat hátrafelé, üvegtéglázunk, ami elé beteszünk egy rendes funkcionáló, jó hőszigetelésű ablakot (hogy ne legyen hőhíd), ami mintás lesz, és eltakarja az üvegtéglát. Fénycsatornát még bármikor betehetünk kis koszolással, ha mégsem lesz elég- de azóta látjuk már hogy tuttira elég lesz ennyi fény)


Itt egy kép, aminek a színvilága- hangulata nagyon tetszik- sajnos nekünk egyedi keményfa bútorokra nem lesz keret, és mondjuk gyönyörű paraszt tálaló szekrényre nem lesz hely- abból főzünk, amiből lehet :)


Az elrendezés: első körben adta magát, hogy a kemence oldalán legyen a konyha, és az étkezőt tegyük az ablak elé- viszont sehogyan sem jött ki jól az elrendezés, mindenképpen nagyon béna volt.- tehát a konyha rész kerül át az ablakok elé. Emellett itt is elkövettem a hibát, hogy szerettem volna , ha lenne odaülős konyhaszigetem (mert tapasztalat, hogy nagyon jó oda leültetni vendégeket, lehet velük beszélgetni munka közben stb), szerettem volna kanapét (amiről filmet lehet nézni), nagy étkező asztalt, és persze sok-sok helyet, tágas érzetet. De csak 27 m2 van, kötött adottságokkal, pl. 4,5 m szélességgel. Simon az elejétől kezdve fúrta az ötleteimet (sziget, kanapé), ő a helyre szavazott, nagyon zsúfoltnak érezte. IKEÁS konyhatervezővel bemodelleztem 3 verziót is, és mindhárom jól nézett ki ott a tervezőmben. Aztán nagy szerencsémre februárban Otthonkommandós Ditta hirdetett egy konyhatervezés tanfolyamot, amihez csak abban az időszakban akciósan járt egy egy hónapos zárt csoportos konzultációs kör is vele. Ennél jobban semmi nem érte meg az árát, nagy hibáktól mentett meg. Rögtön lebeszélt a szigetről, megfordítottuk az étkező asztalt, a konyha elrendezését is átvariáltuk. (rengeteg dologra kell figyelni, amit azelőtt nem is tudtam- persze azóta még jobban kiütköznek a mostani konyhám használhatatlan adottságai).

Itt van pl. egy elvetett verzió:



És miután optimálisak lettek a méretek, elrendezések, még legeslegutolsó pillanatban átvariáltuk a nyílászárókat is. Két ablak helyett, három kisebb lesz végül (örült az asztalos, hogy kérek egy hetvenhetedik variációra is árajánlatot... de egyébként irtózatosan jófej és rugalmas és kedves, úgyhogy megcsinálta :) Összeraktam egy úgynevezett "moodboardot", vagy inkább tervet is, hogy milyen lesz nagyjából a konyha.

Az alap elképzelés a natúrfa- törtfehér- kék alapkombináció, egy pici bordóval bolondítva:



Itt pedig a teljes elrendezés (zölddel a lámpák, konnektorok, nem találtam most mást):


Sikerült odacsempésznem a végére egy kis odaülős pultrészt, reggelizőnek, tanulósnak, bárminek. És van egy kihúzhatós zsúrkocsi is betolva, amit alkalom adtán kihúzhatok. Elengedtem a kanpét és az konyhaszigetet, viszont lett elég pult felületem és szellősebb lett a helyiség.

Ezen látszik, hogy gyakorlatilag végig ablak lesz, csak a szagelszívó és a mosogató előtt lesz falfelület, így tágasabb, kifelé nyílik a világ (persze így meg felső szekrényt veszítek, de megéri az érzetet). Rengeteget agyaltunk a csempéken- végül úgy döntöttünk, ide megéri a pataki tilestól rendelni, ami nagy álom, és lényegesen sokat dob a kinézeten- a többi helyen, nagyobb felületeken spórolunk majd. A rengeteg gyönyörű csempe közül egy hasonló típusú kevésbé patchworkos, inkább kékes világú csempéket szeretnénk. Itt egy kép, ami nekem nagyon tetszik, de ennél sötétebb kékeket választunk.



Konyhabútor: szinte mindenki, aki új konyhát tervez, új bútort vásárol vagy készíttet hozzá. Mi viszont tudtuk, hogy nem lesz az IKEÁsnál több pénzünk, vigyázni sem tudunk nagyon a tárgyainkra. Viszont az IKEA jelenlegi front kínálatában nem találtunk olyat, ami tetszene nekünk. A saját jelenlegi fagerland konyhabútorunk tetszik nekünk, mert tömör fa, akár festhető is. Ellenben nem túl praktikus, hogy csupa ajtósat vásároltunk 10 éve, és tapasztaljuk, hogy a fiókos verziók mennyivel praktikusabbak. Plusz most sok a felső elemünk- abból viszont alig kell az új helyre. Plusz: amilyen mosogatót választottunk, ahhoz nem megy a jelenlegi mosogatószekrény, csak az újfajta. Viszont az új vázak nem kombinálhatóak a régi frontokkal. Plusz régen kevesebb fiókos váz volt, és sok ajtós. Plusz ráadásul a megtervezett méretekben kell gondolkoznom... Na, ezt kell mind összehozni. Elkezdtem vadászni a fagerland elemeket, és találtam is párat időnként, de mindenki egyben szeretné eladni a konyháját, nem darabokban. Fél éves vadászat után vásároltam két fiókos elemet, az egyik némi hekkeléssel jó lesz a mosogatóhoz- és fiókos, és elfér benne a szelektív szemétgyűjtő!!, illetve még egy fiókosat. Na de ezek nagyon nem szép állapotúak, főleg a mosogatóhoz való elem össze vissza van ütődve - viszont hatalmas érték, hogy fiókosak a fagerland elemekkel, és jó lesz a mosogatóhoz az egyik. Úgyhogy a mosogató elemet le is fogom festeni, kicsit arra a hagyományra is hajazva, ahogyan a régi mosogató szekrények is elütnek a többi konyhabútortól.








Még mindig vadászok egyébként negyven cm széles fiókos elemet, illetve sütőhöz való elemet... Sok munka lesz ez is, de nekem tetszik, hogy nem dobunk ki valamit azért mert egyszerűbb lenne újat venni, tartsuk meg azt, amit lehet (ráadásul nem egyszerű Simon ízléséhez passzítani a dolgokat, és ezt szereti)- és hűtőt, mosogatógépet, sütőt, főzőlapiot, szagelszívót újat kell vennünk, bőven elég lesz ez a sok tétel. A mosogató szekrényünkből végülis valószínűleg a furdőszobába készítünk ráültetett mosdót, a felső elemeket pedig szekrénynek beépítjük majd.

Simon ragaszkodik a tölgyfa pulthoz, bár az bírja a vizet a legkevésbé, és nem tudom hogyan lesz rá keretünk- ezt még meglátjuk, milyen fa lesz. A mosogatóval is volt egy köröm, álmom a "szoknyás" porcelán mosogató, tehát ami kilóg előre. Az IKEÁn kívül senki nem árulja számunkra elérhető áron. Viszont ebből is régi DOMSJÖ mosogató sokkal jobb minőségű, és mivel hátra fut, nem áztatja a fa pultot. Sajnos már nem kapható , csak a havsen, ami nem fut hátra. Kétszer csúsztam le hirdetett domsjö mosogatóról, de sajnos volt mindig gyorsabb nálam. Úgyhogy megvásároltuk a havsent, (egy medencés, hogy nagy lábosok is beférjenek) - és vagy találok addig domsjöt, vagy majd lecsempézzük mögötte a pultot...

A járólapon is rengeteget gondolkoztunk, padlástégla, igazi kő, jártuk a burkolatboltokat is- végül az a döntésünk született, hogy a meglévő burkolatunk rettenetesen bevált, nem látszik rajta a kosz, szép is- kinyomoztam a típusát, elérhető az ára is (pastorelli marmi antichi- sokkal szebb, mint a netes képeken, azok alapján nem tetszett volna meg). Sajnos bezártak az olasz gyárak a vírushelyzet miatt, így a forgalmazónál kapható méretben rendeltük (én nem rizikóztam, hogy ha nem lesz kapható, és egy újabb megegyezős körbe belemenjünk simonnal, mert hónapokig tartott)- viszont mivel a 45x45 cm Simon szerint nagy (én simán ledobálnám, két sor látszana úgyis kb), ezért felezni, negyedelni fogjuk, és mintában tesszük. (miért csinálnánk bármit egyszerűen?) Itt tartunk most a konyha tervével- a valóság kicsit átírta, és az ablakok aprócskát elcsúsztak, (áthidalók, általam elkövetett elmérések stb), de nagyon várom már hogy az ablakaink megérkezzenek (az üvegesek hibázása miatt jövő héten két hét csúszással). Egyben majd csak a végén látjuk a konyhát, és én alig bírom ezt kivárni :).



Pár szó még az étkező-kályhasut részről. A mostani étkező asztalunkat imádom- fillérekért vadásztunk egy keményfa asztallapot, és Simon beleépített csempéket, így nagyon praktikusan rátehető bármilyen forró étel, nem kell terítőznünk, egyszerűen tisztítható és szép. Az a csempe viszont nem igazán illik a házhoz- van viszont egy szép régi fenyő asztallap, amit Simon kapott ajándékba a lócaportás fazontól (nem is értjük miért :)), így még variálunk, hogy hogyan-mint legyen.

A kemence sutunk alatt van egy saját festésű fiók, ezt szeretnénk hozni magunkkal.


Az étkező asztal előtt lesz az üvegtéglás ablak- az ablak tagolása keresztet formáz, itt egy viszonylag hevenyészett ábra a tervezett üveg mintákról.


A következő poszt a nyílászárókról fog szólni.

77 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page