top of page
  • fejerhaz

Ez történt októberben

Most éppen a Balaton felvidékről írom ezt a posztot. Annyira túlhajszoltuk magunkat, hogy úgy éreztük, a család békéje és egyben maradása megköveteli azt, hogy elutazzunk egy picit és kikapcsolódjunk. A gyerekek is iszonyatosan boldogok, hogy rájuk tudunk végre figyelni. Én persze rögtön rosszul lettem - mindig ez történik, ha végre kikapcsolhatok egy nagy hajtás után - de nem is erről akarok írni.

Nagyon sok mindennel haladtunk októberben - most már a véghajrá , az esztétika, a "piszmogás" következik! Persze mostanra annyira kinyúltunk, hogy már csak kiégve bámulunk ki a fejünkből és azok a döntések- tervezések, amiket amúgy élveznénk, csak fárasztanak minket.

Október elején Simon és Ágoston leburkolták a konyha részt a járólappal. Egy svasztikás modult választottunk.






Végülis nem bánom hogy ezt a járólapot választottuk (pastorelli marmi antichi), spóroltunk rajta- a pataki tiles intarziás elemek pedig szerintem jól passzolnak hozzá. A fúgának a cement színt választottuk, a cél az volt , hogy minnél kevésbé látszódjon meg rajta a kosz- az antracit talán egy fokkal jobb lett volna, - de most már ez a helyzet.

Ugyanilyen lesz a fürdőszoba és az előszoba járólapja is, az előszobában szintén intarziás díszlapokkal.


Mivel megázott a homok, és a párnafák, és esős nyirkos az idő, bérelnünk kellett egy ipari páragyűjtőt, és beüzemeltünk egy ideiglenes kályhát is, hogy fűtsön, szárítson. (a füstcső a szagelszívón megy ki)

Végre minden fal áll és minden fal fehér!! A fürdő falát ytongból építette fel Simon, a mosókonyha gipszkartonból készült. De ez is be lett vakova nehogy legyen egy sima egyenes felület is a házban:) így legalább lehet ezt is meszelni. 










A festésben nagy segítségünkre volt Simon apukája, a két Ákos és Erika -köszönjük szépen! Persze én is sok délutánt, estét töltöttem a meszelővel. Még nagyon sok helyen kell glettelni javítani, főleg a nyílászárók és a fal találkozását-ezt a jövő hétre tervezem. Sanyi és Ágoston is sokat jönnek - nélkülük sehol nem lennénk:) na meg a korábbiakban apukám segítsége nélkül. Még az ytong fal előtt megépítettük a kéményt ...volt itt veszélyes hadművelet, zseblámpás éjszakai akció is. Ez a kemény sajnos még nincsen átvéve... reméljük jövő héten ez is sikerül és akkor végre fűthetünk a kis kályhával, ami a belső szárításnak is jót tenne..




Viszont a gázkéményünk már át van véve, sőt fent vannak a radiátorok és a kazán is meg a puffertartály és kedden elvileg a gázcsövek hegesztese után a fűtésünk is elindul - ez most már ebben az időben nagyon szükséges is.



Mosókonyha leburkolva

Elkezdtük a konyha csempézését a kézműves lapokkal. Mivel ez kézműves csempe, mindegyik más picit, ezért elég nehéz rakni, de Simon nagyon ügyes! Na meg az intarzia eleve kétszer vastagabb volt, ebből is szedni kellett, csak úgy mint a padló kőnél. Természetesen ezerféle variációt ki raktunk: csak kékek , csak zöldek , egyik a másikba megy, itt a mintás csempe, ott a mintás csempe. Erika nagyon sokat segített benne- ő teljesen más szemlélettel nézi mint én. Én inkább valamilyen logika mentén próbálkoztam ő pedig , mint festő, szín foltokat lát. Úgyhogy kialakult a végső koncepció, kicsit még mindig félek, hogy túl világos ebbe a térbe de majd meglátjuk egyben. Külön gyönyörű mindegyik színe egyébként, olyan mint a hullámzó víz.



itt tartunk vele most, ez a tűnhely fölött lesz. a többi részen nem lesz mintás elem.

A gyerekszobában már lekerült a párnafa rendszer is a dörken lemezre. Ez alá és közé kerül àgyazó murva (a megázott homok helyett) , lépésálló hungarocell, majd jöhet a hajópadló.


Itt is megszületett végre, hogy milyen színű legyen. A milesi közép dió pácot hígítjuk fel fele fele arányban - ez lesz a megfelelő szín. Csináltam rengeteg szín próbát: ecetes rozsdás , ecetes dörzsis antikolással , olajokkal- végül is ez a felület az, ami a legjobban tetszik nekünk. És nem is túl sötét, hogy ne rontson a fényviszonyokon. Gondolkoztunk sokat azon is, hogy ekkora felületre csak természetes olajjal anyaggal dolgozzunk. Végül arra jutottunk, hogy mivel ez tetszik nekünk és ez teljesen lezárja a fát , ez a későbbiekben nem fog párologni. Az erre kerülő lakkréteg pedig nagyon ellenálló. Na majd meglátjuk.  Jövő hétre várjuk egyébként a burkolót is, mivel a szaniterek csapok csak utána tudnak felkerülni. A kád már bent áll a fürdőszobában!



A villanyszerelő már behúzta a kábelek egy részét és a jövő héten folytatja a munkát. Az összes lámpánk megvan már, még kapcsolókat kell vásárolni. A konyha összerakása lesz egy jó kis Lego feladat a sok használt elemből plusz pár új ikeas elemből, aminek más a mérete... Kíváncsi leszek, hogy áll össze... Szóval van még feladat bőven, de már egészen ház szerű kezd lenni a ház és lassan tényleg lakhatónak mondható. Most ott tartunk, hogy nagyjából minden meg van vásárolva csak össze kell rakni. Gondolok itt járólapokra, csempékre szaniterekre, csapokra konyhapultra konyhabútorra stb. Beszerzendőek még a háztartási gépek a konyhába. Remélem mihamarabb kiirhatom hogy beköltöztünk, most utazunk haza, hogy folytassuk a munkát!

Brrr belegondolni is rossz.







Ágoston készített nekünk egy falfülkét a heverős-kemencés részhez, ez lesz a "szentély".





67 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Fejér ház. Proudly created with Wix.com

bottom of page