top of page
  • fejerhaz

Ezek történtek 2021-ben

Most így december utolsó napjaiban készítek egy számvetést az évről: Január után, bár úgy érezzük, leültünk- valójában nagyon sok minden történt a ház körül, ha végig vesszük sorjában.



Márciusban kezdtük a földmunkákkal: egy nagy markoló emelte ki a pince lejáróból a tonnás tömböket, és sajnos a termőtalaj is annyira teli volt sitt törmelékekkel (no comment), hogy az egészet felmarattuk, elvitettük a kert feléig és hozattunk rá új termőföldet.









A füvesítés első körben nem sikerült túl eredményesre tavasszal, sajnos a rengeteg locsolás ellenére is a parlagfű győzött (szerintem tele volt maggal a termőföld), végül feladtuk és nyírtuk a gyomot :) Elkezdtem egy kis tégla kanyargós utat is kiépíteni, egész nyáron lépésről lépésre haladtam vele- és még mindig befejezésre vár.





Készült tavasszal dombágyás, magas ágyás, sima ágyás, - az elveteményezett magokból a paradicsom termett a legnagyobb sikerrel, sajnos a kert gondozása is hullámzóra sikeredett. Új bokrokat, virágokat is ültettünk- és egy cseresznye fát, de itt még lenne mivel népesíteni a növény világot- gyümölcsfákkal, bokrokkal, évelőkket stb.

Nyáron a diófa adja az árnyékot a kertben, így az asztalt, padot, homokozót mind alá telepítettük, bekerült a kisház és a trambulin is ide- és épített Simon egy három személyes hintát is akácból alá.









Nyár végén készített Simon egy lugast is a szőlő mellé: régi vágyam volt ez és az Őrségben járva újra fellángolt a vágy. Mivel ez már augusztusban történt, a szőlő csak jövőre fogja befutni. Terveim szerint vadrózsát is ültetünk majd a tövébe. Ide egy pihenős, fetrengős , ücsörgős komplexumot képzelek majd- ez lesz az elvonulós elmélkedés helye a kert végében.




A házzal is történtek külső változások: Még tavasszal megcsinálta Simon a kaput: levágta lángvágóval az odahegesztett csúnya bordó vas elemeket és a fatelepen vásárolt tölgyfát legyalultatta majd méretre vágta, marta, felcsavarozta. Szerintem menő lett!








Szeptemberben készült el a vakolathím is a homlokzatra. Régi modlákat kaptunk Csongor bácsitól- egy Kállói kőműves szerszámai voltak ezek. Egyenként építette Simon az egyes stukkókat vakolatból, rétegenként. 3 hét komoly munka volt reggeltől estig, mire elkészült.




















Simon készítette el a szélcsipkét is.




A színezésre készítettünk több tervet is, mire összeállt ez a legegyszerűbb végső verzió.






Szerintem gyönyörű lett így a házunk. Ég és föld a különbség.




Októberben nekiláttunk újra egy kissé megkésett füvesítésnek alapos rotálás és gyomkiszedés után. November közepén kezdtek kinőni a bébi füvek, jelenleg is még kis bébik, amik meg vannak fagyva, drukkolunk nekik, hogy megmaradjanak tavasszal!



Az őszi szünetben jött el Bence barátunk, és Simonnal kettesben megépítették a búbos kemencét, ami igazából egy kemence formájú járatos cserépkályha. Jó 10 nap alatt készült el (pihenő napokkal), Kolos és Regő hathatós segédmunkája alatt.

















Szerintünk szép lett a formája, és amikor befűtünk, ontja a meleget- olyan ölelni való ez a kemence. Időnként alszik is valaki a sutban. Most már úgy érzem, a nappali szinte készen van, ha felkerül a kályhasut mellé egy jó kis gyapjú faliszőnyeg, és a lámpákat is fölszereljük, akkor végleg késznek nyilvánítom :)


Összességében elmondhatom, hogy a kert benépesítése még kihívás, egyenlőre nem hangulatos, de sokat haladtunk a cél érdekében egy év alatt. Hátra van a ház oldalának a bevakolása, és a veranda leburkolása téglával, így most a kapun belépve még elég "balkáni" a fogadtatás. (tervezünk magas ágyásokat is ide ebbe szűk előrészbe), illetve gondot okoz még, hogy mi legyen a "kocsibeállós" résszel- hogy ne legyen kopár ámde hátra lehessen jutni...





A beltérrel elégedettek vagyunk, nagyon szeretjük, én szellősnek, otthonosnak, szerethetőnek érzem, minden nap hálával telve nézek körbe: hihetetlen, hogy lett egy ilyen jó kis házunk, szerintem kihoztuk a maximumot abból, amit vettünk! Belülről többé-kevésbé belaktuk, apróságok vannak hátra, tényleg. Az amortizáció egyébként folyamatos, ha három percre leülök, máris felfordulás van, Kolos egész nap kalapácsokkal jár kel, székeket csiszatol a hajópadlón és mindent kiönt mindenhová, a filctollakról ne is beszéljünk...


Sok-sok tervünk van 2022-re is:

- januárban kezdjük a gyerekszoba kettőbe választásával, Minka igényli már az intim teret- Kolos pedig Regővel fog egy szobába kerülni.


- illetve bővítünk! Egy 7m hosszú új rész épül a ház folytatásába, gyakorlatilag a mostani műhely helyére. Ebből 4 m egy új lakószoba lesz: a mostani szülői hálószoba bal részéből leválasztunk egy kamrát és egy fürdő-zuhanyzót, a jobb része megmarad íróasztalos, filmnézős, dolgozós résznek- ebből fog nyílni ez a 16 nm lakószoba, ami az első szobához hasonlóan egy könnyűszerkezetes vázzal ketté választható. (Kolos és Regő korkülönbsége miatt erre valószínűleg majd szükség lesz később). A további három méteres részben Simon zeneszobája lesz, szigorúan kívülről megközelíthetően. (rengeteg tervet készítettem egyébként, minimum 20 félét, végül az építész állt elő ezzel a legyszerűbb, legkivtelezhetőbb verzióval és meggyőzött minket.)



Mivel ez is neccesen fér bele a költségvetésbe, ezért a továbbiak egy későbbi ütemtervet képeznek: a folytatásban egy zárt, fallal lehatárolt nyárikonyhás fedett terasz (mosogatóval, hűtővel, tálalóval - ez azért fontos, mert messze van a konyhától), és egy műhely lesz.

A pince befejezése is várat még magára.



Tehát unatkozni nem fogunk, közeli és távoli tervek vannak rengeteg- csak győzzük munkával és pénzzel :)


178 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page